

Third Tritium school - Agenda

18-22 March, 2024

On-site and online meeting; communication details communicated in due time

Time in the agenda is in Central European Time!

Monday, 18th March		Tuesday, 19th March		Wednesday, 20th March		Thursday, 21st March		Friday,
Tritium management & detection		Tritium tritium migration, transport, waste		Tritium tritium migration, transport, detection		Radiotoxicity/ Ecotoxicity		22st March
8:30h	Registration	9:00h	Connecting	09:00	Connecting	09:00	Connecting	
09:30	Welcome - E. Bernard	09:10	L7 D'Amico	09:10	L14 Matveev	09:10	L22 Wakeford	V :
10:00	L1 Klein/Larsen	10:00	L8 Utili	10:00	L15 Schmid	10:00	L23 Lebaron-Jacobs	s
10:50	Coffee (20 min)	10:50	Coffee (20 min)	10:50	Coffee (20 min)	10:50	Coffee (20 min)	i
11:10	L2 Gilardi	11:10	L9 Di Fonzo	11:10	L16 Grisolia	11:10	L24 Paquet	t
12:00	L3 Moreno	12:00	L10 Liger	12:00	L17 Carella	12:00	L25 Blanchardon	t
12:50	Lunch (70 min)	12:50	Lunch (120 min)	12:50	Lunch (70 min)	12:35	Lunch (85 min)	0
14:00	L4 Shmayda	14:50	L11 Coombs	14:00	L18 Staniec	14:00	L26 Jha	1
14:50	L5 Demange	15:40	L12 Mandoki	14:50	L19 Widdowson	14:50	L27 Baiocco	T E
15:40	Coffee (20 min)	16:30	Coffee (20 min)	15:40	Coffee (20 min)	15:40	Coffee (20 min)	R
16:00	L6 Day	16:50	L13 Dylst	16:00	L20 Hatano	16:00	L28 Larese-Filon	
16:50	Discussion	17:40	Discussion	16:35	L21 Bultel	16:50	Discussion	
				17:10	Discussion			
		19:30h	Tritium School Dinner			-		



Day 1: Monday 18th March

8:00-9:30	Registration	
9:30-10:00	Welcome – Elodie Bernard (CEA)- TITANS coordinator	
Session 1	Topic: Tritium migration, management	Chair: Thierry Gilardi
10:00-10:50 (50 min)	L1 - Tritium Process Technology for Fusion Fuel Cycles	James Klein & George Larsen (SRNL, US)
10:50-11:10	Coffee Break	
Session 2	Topic: Tritium migration, management	Chair: Christian Grisolia
11:10-12:00	L2 - Assessment of tritium and hydrogen transfers	Thierry Gilardi
(50 min)	in new generation fission reactors	(CEA, France)
12:00-12:50 (50 min)	L3 - Tritium circuit	Carlos Moreno (CIEMAT, Spain)
12:50-14:00	Lunch break	
Session 3	Topic: Tritium migration, management	Chair: Carlos Moreno
14:00-14:50 (50 min)	L4 - The fundamentals of tritium handling	Walter Shmayda (Tritium Solutions Inc., US)
14:50-15:40 (50 min)	L5 - ITER tritium plant	David Demange (ITER)
15:40-16:00	Coffee Break	
Session 4	Topic: Tritium migration, management	Chair: James Klein
16:00-16:50 (50 min)	L6 - The tritium fuel cycle in a fusion power plant	Christian Day (KIT, Germany)
16:50-17:20 (30 min)	Discussion	Chair: Christian Grisolia / Walter Shmayda



Day 2: Tuesday 19th March

9:00 - 9:10	Connecting	
Session 8	Topic: Tritium management, transport	Chair: Christian Grisolia
9:10-10:00 (50 min)	L7 - Tritium Processing in Breeding Blankets and Test Blanket Systems in DEMO	Salvatore D'Amico (EUROfusion)
10:00-10:50 (50 min)	L8 - Tritium management in Water-Cooled Lithium-Lead breeding blanket for the EUROPEAN DEMO Reactor	Marco Utili (ENEA, Italy)
10:50-11:10	Coffee Break	
Session 9	Topic: Tritium and waste management	Chair: Ion Cristescu
11:10-12:00 (50 min)	L9 - Antipermeation coatings for nuclear environments	Fabio Di Fonzo (X-nano, Italy)
12:00-12:50 (50 min)	L10 - State-of-the-art review of detritiation treatments applicable to metallic tritiated waste	Karine Liger (CEA, France)
12:50-14:50	Lunch break	
Session 10	Topic: Waste management	Chair: Karine Liger
14:50-15:40 (50 min)	L11 - Hard waste detritiation systems	Dave Coombs (UKAEA, UK)
15:40-16:30 (50 min)	L12 - Tritiated radwaste management in France : Status and perspectives	Robert Mandoki (ANDRA, France)
16:30-16:50	Coffee Break	
Session 11	Topic: Waste management	Chair: Kris Dylst
16:50-17:40 (50 min)	L13 - Learnings from dismantling an obsolete tritium installation and decommissioning tritium laboratories	Kris Dylst (SCK-CEN, Belgium)
17:40-18:10 (30 min)	Discussion	Chair: Marco Utili / Karine Liger
19:30	Tritium School Dinner	



Day 3: Wednesday 20th March

8:00 - 9:00	Registration	
9:00 - 9:10	Connecting	
Session 4	Topic: Tritium migration, transport	Chair: Sabina Markelj
9:10-10:00 (50 min)	L14 - Plasma wall interaction in fusion devices and its relevance for tritium fuel cycle	Dmitry Matveev (FZJ, Germany)
10:00-10:50 (50 min)	L15 - Tritium in plasma facing components in fusion devices: retention and transport	Klaus Schmid (IPP, Germany)
10:50-11:10	Coffee Break	
Session 5	Topic: Tritium management	Chair: Elodie Bernard
11:10-12:00 (50 min)	L16 - Tritiated Dust: their impact on tokamak operation	Christian Grisolia (CEA, France)
12:00-12:50 (50 min)	L17 - Corrosion of materials in fusion and fission reactors	Elisabetta Carella (CIEMAT, Spain)
12:50-14:00	Lunch break	
Session 6	Topic: Tritium migration, management	Chair: Christian Grisolia
14:00-14:50 (50 min)	L18 - Active Gas Handling System supporting JET for the DTE2 and DTE3 campaigns	Paul Staniec (UKAEA, UK)
14:50-15:40 (50 min)	L19 - Tritium retention in JET	Anna Widdowson (UKAEA, UK)
15:40-16:00	Coffee Break	
Session 7	Topic: Tritium detection	Chair: Marco Utili
16:00-16:35 (35 min)	L20 - Non-destructive tritium measurement in solids	Yuji Hatano (Toyama univ., Japan)
16:35-17:10 (35 min)	L21 - Libs as an in-situ diagnostic in fusion devices	Arnaud Bultel (Coria, France)
17:10-17:40 (30 min)	Discussion	Chair: Sabina Markelj / Christian Grisolia



9:00 - 9:10	Connecting	
Session 10	Topic: Epidemology and dosimetry of tritium	Chair: Veronique Malard
9:10-10:00 (50 min)	L22 - Epidemiological studies of tritium exposure	Richard Wakeford (Univ. Manchester, UK)
10:00-10:50 (50 min)	L23 - Human exposure to tritium: biokinetic models and biological effects	Laurence Lebaron- Jacobs (CEA, France)
10:50-11:10	Coffee Break	
Session 9	Topic: Epidemology and dosimetry of tritium	Chair: Awadhesh Jha
11:10-12:00 (50 min)	L24 - Dosimetry of tritium in humans and non-human biota	Francois Paquet (IRSN, France)
12:00-12:35 (35min)	L25 - Biokinetic models for tritium	Eric Blanchardon (IRSN, France)
12:35-14:00	Lunch break	
Session 10	Topic: Ecotoxicity of tritium and modelling approaches	Chair: Laurence Lebaron-Jacobs
14:00-14:50 (50 min)	L26 - Impact of T on aquatic environment	Awadhesh Jha (Univ. Plymouth, UK)
14:50-15:40 (50 min)	L27 - Modeling approaches and biological data analysis at the subcellular/cell population scales	Giorgio Baiocco (UNIPV, Italy)
15:40-16:00	Coffee Break	
Session 11	Topic: Ecotoxicity modelling approaches	Chair: Giorgio Baiocco
16:00-16:50 (50 min)	L28 - Skin absorption of tritium after contamination from tritiated water and tritiated powders	Francesca Larese- Filon (UNITS, Italy)
16:50-17:20 (30 min)	Discussion	